Galambok a pályaudvaron – linómetszet

Galambok a pályaudvaron, linónyomat képméret

Galambok a pályaudvaron, linónyomat 10×15 cm

Erre a témára először kollázs technikával készítettem egy képet, aztán úgy éreztem linómetszetként is jól esne látni. A redukciós linó technikát választottam, amivel eddig nem dolgoztam még.

Először is átrajzoltam a témát 10×15 cm méretben és átvittem a tükörképét a linólapra.

Pályaudvari galambok, linó terv 10x15 cm

Pályaudvari galambok, linó terv 10×15 cm

A redukciós linó készítésekor először azokat a részeket metszük ki, amelyek fehéren maradnak – ill. a papír színe marad a képen -, és jöhet az első szín, jelen esetben a szürke felvitele.

Készítettem egy sablont is, hogy a kép méreténél nagyobb (13×18 cm) papíron minden nyomat ugyanoda kerüljön. Faanyagból talán tartósabb lenne, de #maradjotthon, ezért abból csináltam, amit találtam – kartonpapírból.

Galambok a pályaudvaron linó - első színre készen

Galambok a pályaudvaron linó – első színre készen

Pár próbanyomat után egy gyönyörű Fabriano 220g-os papírra dolgoztam, de eltartott egy darabig, míg rájöttem, hogy tapad meg rajta igazán jól a festék. Karácsonyi linóimat 200 g-os Canson mixed media papírra nyomtattam, az egy kicsit másképp viselkedett.

A következő lépésben tovább dolgoztam a linólapon, és kimetszettem azokat a részeket, amik szürkék maradnak, és jöhetett a következő réteg festék, a fekete.

Jöhet a második színréteg, a fekete.

Jöhet a második színréteg, a fekete.

Újabb próbanyomatok, és újabb kísérletek, hogy a fekete festékréteg rendesen megtapadjon a szürkén.

Az utolsó réteget nyomdázásszerűen vittem fel, radírból kifaragva az igazán színes részekhez a pecsétet. Egy pauszpapír segítségével takartam ki a szürke-fekete részeket.

Előkészületek a linó "színes" részeihez

Előkészületek a linó „színes” részeihez

És végül egy kész linónyomat, aminél minden réteg rendben felkerült – tetris kihívás szerűen felsorakoztatva az eszközöket.

Galambok a pályaudvaron linónyomat készítés

Galambok a pályaudvaron linónyomat készítés

Már csak a jól sikerültek kiválogatása volt hátra és a képek sorszámozása, aláírása a linónyomatoknál szokásos rend szerint. Első kísérletezés velejárójaként minden réteg festéknél nagy volt az elhullási arány, így egy igazi minisorozat sikeredett 5 db sorozati példánnyal, egy művész próbanyomattal (E.A.) és 3 húsvéti ajándékkal (H.C.) Nem, nem akarom leírva látni a számot, hány nyomatból… Inkább örülök a jól sikerülteknek, és a folyamat tapasztalatainak.

Kapcsolódó:

Galambok a pályaudvaron

Címke , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .